Valaistu sängynpääty / IKEA hack

Viikonloppu on taas mennyt ihan hujauksessa pihahommissa, siivotessa (olen imuroinut eteisen noin viisi kertaa päivässä, hmpf...) ja tallilla uuden hevoskokelaan pauloissa. Naamakirja tarjoili kuitenkin sunnuntai-illan päätteeksi vielä Living Stone Kotien kautta IKEA hackin. Innostuin toteutuksesta, täsmensin ohjeita hieman ja laitoin ohjeet Lampun paikan FB:n pikalinkin lisäksi tännekin näytille, kun on kerrankin hyviä tuunauskuvia tarjolla. Täytyypä seurailla IKEA hackeja jatkossakin. 




Tarvikkeet 

4 kpl VIKA AMON -pöytälevyjä korkeakiilto/punainen 150 x 75
2 kpl LACK-hyllyä
tarrakiinnitteistä LED-valonauhaa
höylättyä rimaa noin 45 x45 mm
naulauslevyjä
kulmarautoja
ruuveja
ruuvinväännin
saha/sirkkeli
porakone
+ sähkömies, jos teet deluxe version pistorasioilla. 



Aseta levyt lattialla seinää vasten toisiinsa kiinni...



...ja ruuvaa ne naulauslevyjen avulla yhteen. 
Alusta on hyvä suojata jotta levyt eivät naarmuunnu. 



Jotta sängynpääty saadaan kiinnitettyä seinään, rakennetaan VIKA AMON -levyjen taakse kertopuusta kulmarautojen avulla kehikko, joka samalla toimii myös led-nauhan kiinnityspaikkana. 




Pääty kiinnitetään seinään kiiloilla. Sahaa kaksi noin 20 cm rimanpätkää 45 asteen kulmaan. Ruuvaa palikan toinen pää taustan pystyrimoihin...



...ja vastakappale, jonka päälle sängynpääty nostetaan, seinään. 
Mittaa sekä palikoiden väli, että etäisyys alareunasta tarkasti. 
Väittävät, että mittausoperaatio on koko hackin vaikein osuus. Uskotaan. 



Deluxe-versiossa myös pistorasiat on asennettu sängynpäätyyn kiinni, jolloin työ täytyy ehdottomasti teettää sähkömiehellä. Pistorasioita sekä Lack-hyllyjä varten levyihin on porattu reiät. Jotta reistä saadaan siistit, eikä levyn pinta repeile poratessa, pinta kannattaa teipata. Pistorasiat lienevät erillisille lukulampuille tai puhelimen lataukseen, ledeille sähkö otetaan päädyn takaa seinässä olevasta rasiasta, jolloin johdot jäävät piiloon päädyn taakse. 


Kiinnitä led-nauha kertopuuhun kiinni. 


Kiinnitä Lack-hyllyt päätyyn ohjeen mukaan. 


Nosta pääty paikoilleen kiilojen varaan niin, että alareuna nojaa lattiaan. 


VALMIS! Halutessasi voit vetää led-nauhan kulkemaan myös seinän- ja katonviertä, jolloin valoefekti on vieläkin näyttävämpi.

 Nukkukaa hyvin! 

Kommentit

  1. Upea! voi kun saisin itsellenikin tuollaisen...!

    VastaaPoista
  2. No eikö olekin hieno! Nykyään ledien kanssa on kyllä tosi helppo rakennella, kun sitä voi leikata ja liittää, ja paketeissa on kaikki valmiina.

    VastaaPoista
  3. Millaisella led setillä teitte valaistuksen

    VastaaPoista
  4. Hei, Postaus on Ikea hack, eli en ole rakentanut päätyä itse, vaan ristiinpostannut idean. Jos tekisin itse tuon tapaisen sängynpäädyn, valitsisin ledinauhan, jonka teho olisi melko matala eli noin 4,8 W/m. Olen vastaavanlaista lediä käyttänyt Syty valolle kirjan lediperhosessa, joka antaa juuri kivasti valoa olematta kuitenkaan liian kirkas. Valon sävyn voit toki valita itse. Oheisessa linkissä esimerkkejä ledinauhoista. Toivottavasti tästä oli jotain apua. Pikaliittimillä ja valmispaketilla saisit sängynpäädyn valaistua kaikkein helpoiten. http://www.valostore.fi/tuotteet/led_nauha/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit